Možná tomu nebudete věřit, ale i celer může být skvělou pochoutkou. Ať už si z něj připravíte hranolky, řízky nebo třeba tento výborný salát doplněný sýrem. Skvěle se hodí jako příloha k řízkům, masu, nebo jen tak s pečivem.
Bulvový celer můžeme kdykoliv nahradit celerem řapíkatým. Salát pak bude lehčí a ještě křupavější.
Saláty s celerem se stávají populárnější a není se čemu divit. Celer je plný zdraví prospěšných látek a doplněný o další zeleninu a jogurtovou zálivku tvoří skvělý pokrm, který se hodí jako příloha k masu a rybám, nebo jen tak s pečivem jako salát k večeři.
Ingredience:
- 1 střední celer
- 100 g tvrdý sýr
- 1 sladkokyselá okurka
- šťáva z půlky citronu
- sůl
- pepř
- 1 kávová lžíce cukru moučka
- lžíce sekané pažitky nebo petrželky
- 1 bílý jogurt
Postup:
- Sýr a celer nastrouháme na jemném struhadle, zakapeme citronem, přidáme nastrouhanou okurku, sůl, pepř, cukr, petrželku nebo pažitku, a bílý jogurt (můžeme nahradit majonézou).
- Ingredience smícháme, vychladíme a hotový celerový salát mažeme na bílé nebo tmavé pečivo. Doporučujeme vyzkoušet vynikající kmínový chléb z domácí pekárny.
- Ozdobíme dle vlastní chuti a fantazie zeleninou nebo uzeninou.
Zkuste salát doplnit půlkou nadrobno nakrájené cibulky nebo nahrubo nastrouhanou mrkví. Vznikne tak variace na oblíbený Coleslaw salát a bude tím lepší, čím déle ho necháte rozležet – ideálně jednu až čtyři hodiny.
Věděli jste, že?
Celer je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje jí až 8 gramů v jednom šálku. Ta pomáhá udržovat pravidelné trávení a je užitečným způsobem, jak snížit cholesterol.
Je také skvělým zdrojem vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminu C, vápníku, hořčíku a draslíku. Tyto živiny jsou prospěšné pro udržení zdravého imunitního systému, kostí a zubů.
Celer je všestranná zelenina, kterou lze použít do různých pokrmů. Lze ho vařit, rozmačkat, péct nebo dokonce jíst syrový. Lze z něj připravit celerovou polévku, přidat jej do pomalu dušených pokrmů a nákypů a lze jej použít i jako náhradu brambor.
Při výběru celeru hledejte pevný a těžký kořen bez skvrn a otlaků. Celer lze skladovat v chladničce až týden. Při přípravě stačí oloupat silnou vnější vrstvu a poté jej nakrájet na kostky nebo plátky.