Omáčka na grilování je oblíbený doplněk, který se používá k nejrůznějším pokrmům, od grilovaného masa až po hranolky. Omáčka se vyrábí z kombinace octa, rajčat, cukru, koření a dalších dochucovadel. Nejčastěji se používá jako marináda, omáčka na pečení nebo jako zálivka na grilovaná a uzená masa.
Ingredience:
- 2 šálky kečupu
- 1/4 šálku baleného hnědého cukru
- 1/4 šálku jablečného octa
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup:
Ve středně velkém hrnci smíchejte kečup, hnědý cukr, jablečný ocet, worcesterskou omáčku, hořčici, uzenou papriku, česnekový prášek a černý pepř. Za stálého míchání zahřívejte na středním plamenu, dokud směs nezačne vřít, asi 5 minut.
Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 10 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 1 měsíce. K masu se také skvěle hodí čínská sladkokyselá omáčka.