Tzatziky jsou řecký předkrm z pasírovaného jogurtu, okurek, olivového oleje, česneku a kopru. Obvykle se podává jako dip nebo omáčka k pita chlebu, gyrosu, souvlaki a dalším středomořským pokrmům. Je také oblíbenou zálivkou na saláty a může se používat jako marináda na grilované maso.
Ingredience:
- 2 šálky obyčejného řeckého jogurtu
- 2 střední okurky, oloupané
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžíce bílého octa
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
Nastrouhejte okurky do velké mísy. Přidejte řecký jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, ocet, kopr, mátu, sůl a pepř. Promíchejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
Přendejte do vzduchotěsné nádoby a před podáváním nechte alespoň hodinu v lednici. Skvěle se hodí ke gyrosu z vepřového nebo cizrnového falafelu.