Lahůdková fazolová polévka – recept

Fazolová polévka je polévka z fazolí, obvykle s nějakou kombinací zeleniny, jako je mrkev, celer, cibule a brambory. Často se vaří se šunkou, slaninou nebo klobásou a dochucuje se různými bylinkami a kořením. Fazolová polévka je vydatné a syté jídlo, které se snadno připravuje a je plné bílkovin a vlákniny.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 plechovka ledvinových fazolí, scezená a propláchnutá
  • 1 plechovka černých fazolí, okapaná a propláchnutá
  • 1 plechovka fazolí pinto, okapaná a propláchnutá
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte asi 5 minut, dokud cibule nezprůsvitní. Přidejte oregano, nakrájená rajčata, zeleninový vývar, fazole, kmín, sůl a černý pepř a promíchejte.

Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut. Vmíchejte limetkovou šťávu a koriandr a vařte dalších 10 minut. Polévku podávejte horkou. Klasická fazolová polévka zasytí i zahřeje. Mezi další hutné polévky patří také frankfurtská polévka.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang