Jehněčí guláš s rajčaty – recept

Dušené jehněčí s rajčaty je příjemný a vydatný pokrm, který kombinuje křehké kousky jehněčího masa s výraznou chutí zralých rajčat. Podle tohoto receptu vznikne lákavé dušené maso, které je ideální pro chladnější dny nebo když potřebujete chutné a syté jídlo.

Jehněčí maso se nejprve opeče, aby se v něm zachytila šťáva, a poté se pomalu vaří s aromatickou zeleninou, česnekem a směsí bylinek a koření. Přidání nakrájených rajčat dodá dušenému masu pikantní a lehce sladký nádech a zároveň poskytne bohatý základ pro vývar. Toto vynikající dušené jehněčí maso s rajčaty podávejte spolu s křupavým chlebem nebo krémovou bramborovou kaší a získejte tak kompletní a syté jídlo.

Ingredience:

  • jehněčí maso nakrájené na kostky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 oloupané a nakrájené mrkve
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 1 plechovka nakrájených rajčat se šťávou
  • 2 šálky hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá nasekaná petrželka (na ozdobu)

Postup:

Ve velkém hrnci nebo troubě rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte kostky jehněčího masa a vařte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Jehněčí vyjměte z hrnce a dejte stranou.

Do stejného hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud se cibule nerozvoní a nezprůsvitní. Přidejte mrkev a celer a za občasného míchání vařte dalších 5 minut.

Přidejte na kostičky nakrájená rajčata i se šťávou, hovězí nebo zeleninový vývar, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.

Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a nechte dusit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud jehněčí maso nezměkne. Občas promíchejte a v případě potřeby upravte koření.

Jakmile je jehněčí maso měkké, guláš ochutnejte a v případě potřeby ještě osolte a opepřete. Dušené jehněčí podávejte horké, ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou.

Guláš si můžete vychutnat samotný nebo ho podávat s křupavým chlebem či bramborovou kaší V případě potřeby můžete do dušeného masa přidat i jinou zeleninu, například brambory, hrášek nebo papriku. Stačí je přidat během kroku 4 spolu s mrkví a celerem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang