Dušené jehněčí s rajčaty je příjemný a vydatný pokrm, který kombinuje křehké kousky jehněčího masa s výraznou chutí zralých rajčat. Podle tohoto receptu vznikne lákavé dušené maso, které je ideální pro chladnější dny nebo když potřebujete chutné a syté jídlo.
Jehněčí maso se nejprve opeče, aby se v něm zachytila šťáva, a poté se pomalu vaří s aromatickou zeleninou, česnekem a směsí bylinek a koření. Přidání nakrájených rajčat dodá dušenému masu pikantní a lehce sladký nádech a zároveň poskytne bohatý základ pro vývar. Toto vynikající dušené jehněčí maso s rajčaty podávejte spolu s křupavým chlebem nebo krémovou bramborovou kaší a získejte tak kompletní a syté jídlo.
Ingredience:
- jehněčí maso nakrájené na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 oloupané a nakrájené mrkve
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 1 plechovka nakrájených rajčat se šťávou
- 2 šálky hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá nasekaná petrželka (na ozdobu)
Postup:
Ve velkém hrnci nebo troubě rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte kostky jehněčího masa a vařte, dokud ze všech stran nezhnědnou. Jehněčí vyjměte z hrnce a dejte stranou.
Do stejného hrnce přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud se cibule nerozvoní a nezprůsvitní. Přidejte mrkev a celer a za občasného míchání vařte dalších 5 minut.
Přidejte na kostičky nakrájená rajčata i se šťávou, hovězí nebo zeleninový vývar, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a nechte dusit asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud jehněčí maso nezměkne. Občas promíchejte a v případě potřeby upravte koření.
Jakmile je jehněčí maso měkké, guláš ochutnejte a v případě potřeby ještě osolte a opepřete. Dušené jehněčí podávejte horké, ozdobené čerstvě nasekanou petrželkou.
Guláš si můžete vychutnat samotný nebo ho podávat s křupavým chlebem či bramborovou kaší V případě potřeby můžete do dušeného masa přidat i jinou zeleninu, například brambory, hrášek nebo papriku. Stačí je přidat během kroku 4 spolu s mrkví a celerem.