Frappé je lahodná ledová káva, která pochází z Řecka. Je to oblíbená letní pochoutka mnoha milovníků kávy po celém světě! Káva frappé se připravuje z instantní kávy, cukru a vody a poté se smíchá s ledem, aby vznikl osvěžující ledově studený nápoj. Obvykle se podává na ledu a někdy se zdobí posypem čokoládou nebo skořicí.
Ingredience:
- 1/2 šálku čerstvě uvařeného espressa
- 1/2 šálku drceného ledu
- 1/4 šálku kondenzovaného mléka
- 2 lžíce čokoládového sirupu
- 1 lžíce moučkového cukru
- Šlehačka (volitelně)
Postup:
Do mixéru přidejte čerstvě uvařené espresso, drcený led, kondenzované mléko, čokoládový sirup a moučkový cukr.
Mixujte asi 30 sekund nebo dokud se směs dobře nespojí.
Nalijte frappé do vysoké sklenice.
Volitelně: Doplňte lžící šlehačky. Vychutnejte si! PřipravPřipravit si ale můžete také jiný druh ledové kávy, například zastudena louhované cold brew. A nebo tuto lahodnou zázvorovou limonádu.
Víte, že… ?
Káva frappé má dlouhou historii v Řecku, kde je považována za jeden z nejstarších kávových nápojů. Předpokládá se, že ji v roce 1957 vynalezl Dimitris Vakondios, řecký zaměstnanec společnosti Nestlé. Vakondios chtěl přijít s novým a vylepšeným způsobem podávání kávy návštěvníkům pláže ve městě Kalamata. Jeho výtvor měl okamžitý úspěch!