Výborné piškotové těsto můžete upéct i bez složitých postupů a bez šlehání bílků. Toto těsto není tak nadýchané jako když se bílky šlehají, zato se s ním skvěle pracuje při přípravě dortového korpusu a nerozpadá se. Kromě použití na dort jej můžete použít jako základ rychlého ovocného moučníku.
Piškotová těsta také využijete při přípravě rolád s krémem, stačí jen těsto vylít do většího plechu a upéct placku, která se poté sroluje. Z piškotového těsta lze během chvilky připravit chutné pohoštění – od koláčů s ovocem přes cupcakes až po nadýchané jogurtové muffiny.
Klíčem ke skvělému piškotovému těstu je použití kvalitních surovin. Kvalitní vejce, máslo, cukr a mouka vytvoří lehkou a nadýchanou strukturu a dodají vašim receptům lahodnou chuť.
Pokud jde o vejce, je důležité používat čerstvá vejce, protože ta zajistí nejlepší chuť a strukturu. Můžete se také rozhodnout použít bílky místo celých vajec, což vytvoří lehčí a nadýchanější piškot.
Ingredience:
- 4 celá vejce
- 250 g tuku (Hera)
- 250 g moučkového cukru
- 125 ml mléka
- 170 g hladké mouky
- 170 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- kompotované ovoce
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 170 °C.
- Vejce ušleháme dohromady s tukem a cukrem. Přidáme mléko, dále přidáme mouku (hladkou i polohrubou) a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme a poté piškotové těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
- Na plechu piškot ozdobíme kompotovaným ovocem a dáme péci do trouby dozlatova, propečení vyzkoušíme špejlí.
Tipy pro vás:
- Při pečení piškotového těsta je důležité použít vhodnou formu. Formu nikdy neplníme více než do dvou třetin, aby těsto nepřeteklo.
- Pokud moučník nenabude vůbec, znamená to, že jsme směs po přidání mouky a prášku do pečiva dostatečně nenašlehali, nebo naopak přešlehali. Při pečení si hlídáme, abychom dvířka trouby neotevřeli moc brzy po vložení moučníku, nesmíme otevírat ani příliš často.
- Moučník, který nabude nepravidelně, má jasné zdůvodnění. Zřejmě jsme dostatečně dobře nepromíchali prášek do pečiva s moukou. Pokud se nám moučník po upečení propadne, šlehali jsme vejce a cukr příliš dlouho.
- Je-li piškotový moučník příliš těžký a hutný, bývá to často špatným promícháním a vyšleháním surovin. Těsto šleháme vždy tak dlouho, dokud není směs lehká a kyprá, nikdy déle.