Dušené kuře na hříbcích a česneku je pokrm inspirovaný italskou kuchyní, který kombinuje zemitou chuť hříbků s pikantní chutí česneku a šťavnatou dobrotou kuřete. Tento pokrm se často podává na krémové polentě nebo bramborové kaši, ale lze jej podávat i s jednoduchým zeleným salátem nebo pečenou zeleninou.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- sůl a pepř
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1 šálek sušených hříbků, namočených ve 2 šálcích horké vody
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Kuře osolte a opepřete a přidejte na pánev. Kuře opékejte asi 5 minut z každé strany. Přidejte víno, česnek, kuřecí vývar, cibuli a hříbky namočené ve vodě.
Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Přeneste pánev do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, nebo dokud není kuře propečené. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou. Další možností jak připravit kuře je kuřecí směs s žampiony a játry nebo kuře po provensálsku.