Argentinské filé, španělsky „bifes de chorizo“, jsou v Argentině oblíbeným a tradičním pokrmem. Tento jemný a aromatický steak se obvykle připravuje z hovězí svíčkové nebo svíčkové a pro zvýraznění chuti se marinuje. Filety se obvykle ochucují kombinací koření, včetně soli, pepře, česneku a někdy i papriky nebo kajenského pepře, které jim dodávají pálivost.
Ingredience:
- 4 hovězí filety
- sůl a černý pepř podle chuti
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce papriky
- šťáva z 1 citronu
Postup:
Předehřejte gril nebo barbecue na středně vysokou teplotu. Filety bohatě osolte a opepřete z obou stran.
V malé misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, petrželku, oregano, papriku a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.
Filety potřete směsí marinády z obou stran a dbejte na to, aby byly rovnoměrně obalené.
Filety položte na předehřátý gril a pro středně propečenou propečenost je opékejte asi 4-5 minut z každé strany. Dobu přípravy upravte podle požadované propečenosti.
Po upečení vyjměte filety z grilu a nechte je několik minut odpočinout. Argentinské filety podávejte horké a v případě potřeby je ozdobte další čerstvou petrželkou.