Pečená nutrie je pikantní pokrm, který nabízí nezapomenutelný chuťový zážitek. Jedná se o jednoduchý, ale lahodný recept z masa nutrie, cibule, česneku a dalších koření. Nutrie se pomalu vaří, dokud není měkká, a její vůně je prostě lahodná. Křehkost a chuť nutrie v kombinaci s ostatními ingrediencemi dělá z tohoto pokrmu nezapomenutelný zážitek. Tento pikantní pokrm si vychutnejte s přílohou z dušené zeleniny nebo osvěžujícím salátem.
Maso z nutrie je bledě růžové, velmi křehké, jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku. Tuk není prorostlý do tkání, proto je maso lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a vysokým obsahem bílkovin. Maso z nutrie se dá upravovat na všechny způsoby (včetně uzení), podobně jako maso králíka. V domácnostech je nejčastější kulinářskou úpravou pečená nutrie na česneku.
Ingredience:
- 1 středně velká nutrie
- 4 velké mrkve nakrájené na 1 cm dlouhé plátky
- 2 velké cibule, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce slaniny nakrájené na kostičky
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve středně velké míse smíchejte mrkev, cibuli, česnek, olivový olej, tymián, oregano, sůl a pepř a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Nutrie vložte do velkého pekáče a naplňte je směsí.
- Vrch nutrie pokapejte medem a slaninou.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut nebo dokud není nutrie upečená.
- Po upečení přendejte nutrii na servírovací talíř a před podáváním ji nechte mírně vychladnout. Dobrou chuť!
Maso z nutrií lze prodávat pouze na základě speciálního povolení ministerstva zemědělství, proto jeho prodej vázne. Přitom podle milovníků masa z nutrie má toto maso naprosto vynikající chuť, vyrovná se masu králičímu i telecímu. Jeho biologická hodnota je dokonce vyšší. V České republice má chov nutrií dlouhou tradici již od roku 1928.
Rozmach nastal v období 60.-80. let, ale pak kvůli úpadku státem dotovaných velkochovů došlo k poklesu chovaných zvířat. V důsledku nezájmu a chybějící mladé chovatelské generace je chov nutrií v ČR ohrožen. Reálně hrozí nebezpečí zmizení plemen patřících k národnímu dědictví – nutrie standardní, nutrie zlaté a nutrie přeštické.