Ovocná vejce z listového těsta – recept

Tato ovocná vajíčka z listového těsta se hodí jako rychlá odměna pro malé velikonoční koledníky. A pokud se vám nechce vykrajovat s vajíčkem, můžete upéct třeba trojhránky, nebo čtverečky. Důležité je, mít vždy spodní tvar plný a na něj položit jakýsi „rámeček“ z druhé vrstvy těsta, aby vám náplň nevytekla.

Historie listového těsta je poměrně stará a více se o ní dočtete níže. Z listového těsta se připravují záviny a klasický štrůdl, ze sladkých pokrmů můžeme zmínit ještě různé druhy taštiček, hřebenů a jiných tvarů, které se plní různými krémy a náplněmi, od marmelád a tvarohu, po Nutellu a ovoce. Zapomenout určitě nesmíme na kremrole nebo nadýchaný dezert kremeš a už i u nás zdomácněly croissanty a další francouzské dezerty, třeba Mille-feuille nebo palmiers.

Listové těsto lze samozřejmě použít i ve slaných pokrmech a chuťovkách, jako jsou různé tyčinky se sýrem a kořením, které slaví úspěch na každé silvestrovské oslavě, tak pro náročnější klasický recept hovězí Wellington, kdy se maso obalí ve směsi hub a poté zarolované do těsta upeče. Jako rychlou svačinku můžete do listového těsta zabalit i klobásku nebo párek.

Ingredience:

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 plechovka kompotu jahody nebo meruňky
  • 2 lžíce cukru
  • kokos

Postup:

  1. Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj vajíčka. Vždy vykrojíme nebo vyřízneme jedno plné a druhé s dírou uvnitř.
  2. Plné vykrojené vajíčko potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem a přiklopíme ho druhým vajíčkem s dírou (vznikne nám tak prostor na tvaroh).
  3. Tvaroh smícháme s cukrem a vejcem, směsí potřeme vykrojená „vejce“.
  4. Do díry dáme lžičkou tvaroh a na něj plátky ovoce.
  5. Pečeme na 180 °C dozlatova. Ještě horká vajíčka posypeme kokosem nebo cukrem.

Věděli jste, že…?

Listové těsto je velice variabilní a populární nejen v naší kuchyni. Svůj původ má ve Francii. Nejstarší známý recept na listové těsto ve Francii byl zapsán v listině biskupa Roberta z Amiensu v roce 1311. První recept s použitím techniky tourage (vložení kousku másla do těsta a několikeré přeložení těsta) však publikoval až v roce 1651 François Pierre La Varenne. Moderní francouzské listové těsto pak vyvinuli a zdokonalili kuchař M. Feuillet a Antonin Carême.

Zatímco moderní listové těsto bylo vynalezeno ve Francii, Arabové a Řekové již po mnoho staletí používají jiný druh listového těsta, podobný řeckému filo. To vytváří oddělené tenké pláty těsta potřené olivovým olejem a používají je do různých druhů pečiva, jako je baklava. Listové těsto má dlouhou historii také ve Španělsku, snad díky arabským nebo maurským vlivům.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang