Hot dog je klasický americký pokrm rychlého občerstvení, který se skládá z grilované nebo dušené klobásy podávané v rozkrojené housce. Toto oblíbené pouliční jídlo je oblíbené pro svou neodolatelnou kombinaci uzeného, šťavnatého párku a měkké, lehce opečené housky.
Tradiční hot dog se vyrábí z vepřového, hovězího masa nebo jejich kombinace, existují však i různé regionální a mezinárodní varianty. Přílohy a koření se mohou také velmi lišit, ale mezi nejoblíbenější patří hořčice, kečup, cibule nakrájená na kostičky, pochutiny, kysané zelí, majonéza a sýr. Párky v rohlíku se skvěle hodí na grilování na zahradě, pikniky, sportovní akce nebo prostě jako rychlá a sytá svačina.
Ingredience:
- 4 housky na párek v rohlíku
- 4 hovězí nebo vepřové párky v rohlíku
- hořčice
- kečup
- majonéza
- nakládaná okurka
- nakrájená cibule (nepovinně)
- nakrájená rajčata (nepovinně)
- strouhaný sýr (nepovinně)
Postup:
- Předehřejte gril, plotýnku nebo pánev na střední teplotu. Párky v rohlíku položte na rozpálený gril nebo pánvičku a za občasného otáčení je asi 5-7 minut opékejte, dokud nebudou dobře propečené a prohřáté po celém povrchu. Pokud používáte pánev, přidejte trochu oleje a hot dogy opečte do hněda.
- Zatímco se párky v rohlíku pečou, rozdělte housky na párky v rohlíku, ale nechte je z jedné strany spojené. Uvnitř každé housky rozetřete vrstvu hořčice, kečupu a majonézy.
- Jakmile jsou hot dogy upečené, vložte je dovnitř housek. Přidejte požadované přílohy, například nakládanou okurku, nakrájenou cibuli, nakrájená rajčata a strouhaný sýr.
- Hot dogy ihned podávejte a pochutnejte si! Tento základní recept můžete také upravit podle svých představ.
Moderní hot dog má své kořeny v různých interpretacích klobásové kuchyně od počátku 17. století. Předpokládá se, že párek vznikl ve Vídni v Rakousku ve 13. století. Párek se rozšířil po celé Evropě a nakonec se koncem 19. století dostal do Spojených států.
První párky v rohlíku ve Spojených státech pravděpodobně prodávali němečtí přistěhovalci v New Yorku. První doložené použití výrazu „hot dog“ se objevilo v novinách v roce 1901. Výraz byl použit v souvislosti s klobásou „jezevčíkového typu“ prodávanou z vozíku.
V roce 1907 začali na baseballovém stadionu Polo Grounds v New Yorku prodavači prodávat hot dogy divákům; ve stejném roce začaly hot dogy prodávat na svém stadionu týmy Chicago Cubs a Chicago White Sox.
Od 20. let 20. století se hot dogy staly oblíbeným občerstvením a prodávají se na stadionech a v pouličních vozících po celé zemi.