Pod pojmem kněžské řízky se schovává lahodný zapečený pokrm z masa a pořádné nálože cibule a to vše je zapečené sýrem. Sýr použijte jakýkoli, který máte rádi, ale skvělé jsou výraznější typy jako čedar nebo niva.
Zapečené pokrmy jsou stálicí v jídelníčku každé kuchařky, protože se za relativně málo úsilí odmění bohatou chutí. Pro milovníky zapečených pokrmů přinášíme inspiraci na další recepty.
- Recept na zapečené špagety
- Zapečený tuňák s těstovinami
- Nejlepší zapečené kuře s rýží
- Zapečené brambory s cuketou
- Zapečená brokolice
- Zapečené těstoviny
- Zapečená cuketa
Doba přípravy:
40 minut
Ingredience:
- plátky bílého masa (telecí, kuřecí, krůtí)
- velké množství nakrájené cibule (minimálně 2 ks)
- sůl
- mletý bílý pepř
- máslo (cca 30 g)
- 200 g strouhaného sýru
- 100 ml bílého vína
Postup:
- Plátky masa si naklepeme, osolíme a opepříme. Maso naskládáme do nevymaštěného pekáčku, posypeme ho cibulí a poklademe kousky másla. Dáme péct.
- Podle potřeby podléváme bílým vínem, případně vývarem.
- Před dopečením posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct až se vytvoří kůrka.
- Kněžské řízky podáváme s brambory.
Jedním z druhů masa, které na tento recept můžete použít je telecí. V naší kuchyni je relativně málo využívané, jedná se o dražší a hůře sehnatelné maso, ale určitě doporučujeme jej alespoň občas do jídelníčku zařadit.
Telecí maso, které se počítá mezi tzv. bílá masa, je z jatečného telete, tj. mladého skotu, bez rozdílu pohlaví, živeného převážně mlékem, ve stáří od 2 až do 10 týdnů. Z celkové spotřeby masa jatečných zvířat připadá na telecí maso u nás asi 10 %.
Nejhodnotnější telecí maso – zejména po stránce výživové – pochází z telat nepříliš mladých, nejlépe čtyř až šestinedělních, dobře prokrmených, plně zmasilých, živé váhy kolem 100 kg. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje jako maso dietní a pro děti. Barvu má šedorůžovou až světle růžovou.
Nejhledanějším masem bývá kýta. Kýta se vykosťuje a dělí stejně jako hovězí kýta na šály. Na přední straně kýty je tzv. ořech, z vnější stany stehna spodní šál (velké frikando). Kýtu pečeme vcelku nebo častěji ji krájíme na jednotlivé porce – řízky, které využíváme na minutky, smažené v trojobalu (vídeňský řízek) nebo upravené na grilu.
Telecí pečeně (ledvina) leží podle páteře a často se prodává i s ledvinou v tukovém obalu, která k tomuto masu patří. Maso se peče i s tou ledvinou a krájí podle žeber na porce. Jednotlivá žebírka připravujeme jako minutky.