Jemná bramborová polévka – recept

Bramborová krémová polévka je jednoduchý a chutný pokrm, který se skvěle hodí pro příjemný večer. Vychutnejte si tuto krémovou polévku jen tak, nebo ji podávejte s křupavým chlebem jako kompletní jídlo.

Bramborová krémová polévka je lahodná a uklidňující polévka, která se snadno připravuje a určitě potěší. Tato krémová polévka se připravuje z brambor, smetany a několika dalších jednoduchých ingrediencí. Výsledkem je krémová, hustá polévka plná chuti.

Přípravu bramborové krémové polévky začněte oloupáním a nakrájením asi 3 kg brambor na kostičky. Brambory vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte brambory k varu, snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.

V samostatném hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Vařte, dokud se cibule nerozvoní a nezprůsvitní. Přidejte brambory, smetanu a část tekutiny z vaření. Rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete.

Přiveďte polévku k mírnému varu a poté snižte teplotu na minimum. Za občasného míchání vařte 10-15 minut, dokud polévka nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci. V případě potřeby přidejte další tekutinu na vaření.

Ingredience:

  • 1 smetana
  • 1 cibule
  • máslo
  • 1 l vývaru
  • brambory
  • žampiony nebo hřiby

Postup:

  1. V hrnci zpěníme nakrájenou cibuli a nakrájíme na menší kousky brambory, které vložíme na cibulku. Vše zalijeme vývarem.
  2. Bramborovou polévku osolíme a opepříme a necháme vařit. Poté co jsou brambory měkké, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem.
  3. Přivedeme k varu a přidáme smetanu.
  4. Orestujeme si žampiony či hřiby, vložíme je do středu talíře a přidáme jemnou bramborovou polévku a můžeme podávat.

Tipy pro vás

Krémové polévky jsou jedním z nejpohodlnějších a nejchutnějších pokrmů. Tyto krémové polévky, od klasické žampionové až po modernější květákovou nebo vydatnou zeleninovou polévku, se snadno připravují a můžete si je vychutnávat po celý rok.

Krémové polévky jsou také skvělým způsobem, jak využít zbytky jídla. Pokud máte uvařenou zeleninu nebo maso, můžete je přidat do krémové polévky a připravit z nich chutné jídlo. Na zahuštění krémových polévek vám poslouží i zbytky bramborové kaše.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang