Filety v koňakové omáčce je chutný a jednoduchý pokrm. Kouřová chuť koňaku dodává omáčce jedinečnou a zajímavou chuť a je dokonalým doplňkem masa nebo ryby. Tento klasický francouzský pokrm je rychlým a snadným způsobem, jak připravit chutnou večeři, a dobře se kombinuje s různými přílohami.
Ingredience:
- 600 g hovězího masa
- 100 g šalotky
- 250 g stonkového celeru
- 200 g žampionů
- 600 g brambor
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- 30 g másla
- 100 ml oleje
- 20 ml koňaku
- 200 ml smetany na šlehání
- 200 ml vývaru
- 2 lžíce tmavé jíšky
- sůl a pepř
Postup:
Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Celer nakrájíme na plátky, kousek natě si necháme na ozdobu. Šalotku rozčtvrtíme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, umyjeme a nastrouháme. Vmícháme sůl, pepř, muškátový oříšek a žloutky.
V pánvi rozehřejeme máslo, maso orestujeme a vyjmeme. Do výpeku přidáme šalotku, celer a žampiony. Podusíme, podlijeme koňakem, smetanou a vývarem. Necháme 5 minut povařit. V druhé pánci rozpálíme olej. Lžící do něj klademe rozstrouhané brambory a smažíme do zlatova malé placky.
Maso přidáme k omáčce, kterou zahustíme jíškou. Osolíme a opepříme podle chuti. A jak připravit klasickou koprovou omáčku?