Perník na plech s medem – recept

Perník na plech je velmi oblíbeným koláčem. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Díky své vůni připomíná období Vánoc. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji či kávě.

Ingredience:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g mletých ořechů
  • 75 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 50 ml studené vody
  • 150 g medu
  • lžíce citrónové šťávy
  • 50 g rozinek
  • trochu cukru na posypání těsta

Postup:

Do mísy smíchejte mouku, ořechy, máslo, vejce a sůl. Přidejte vodu a citronovou šťávu a vypracujte těsto. Těsto potom zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice asi na 30 minut. Poté těsto rozdělte na 2 části. Jednu z nich rozválejte a dejte ji na plech vyložený pečícím papírem.

Na vyválenou část těsta rozetřete med a posypte ho rozinkami. Druhou část těsta rozválejte do stejného tvaru a dejte ji na základ. Okraje těsta potřete vejcem smíchaným s trochou vody. Pečte cca 20 minut na 180 °C. Ještě teplý moučník potřete cukrem a nechte vychladnout.

Ke kávě se také skvěle hodí tvarohový koláč s borůvkami nebo drobenkový koláč s jablky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang