Ne každý je fanda do pečení, ale dezerty a dorty si ani tak nechce odpustit. Řešením jsou nepečené dorty! Jeden takový, na léto naprosto ideální, pro vás dneska máme. Je plný jahod, tvarohu a oblíbených piškotů.
Nepečené dorty jsou oblíbené pro svou jednoduchou přípravu a svěží chuť. Představují ideální startovní čáru pro všechny, kteří s pečením teprve začínají. Ten správný impuls k jejich tvorbě dostáváme především v létě, kdy se snažíme trávit v kuchyni co nejméně času a trouba má dovolenou.
Není však důvod, proč si nevychutnat sladkou porci i na podzim nebo v zimě. Fantazii se meze nekladou, zvlášť když si můžeme v lese či na zahradě natrhat čerstvé borůvky, jahody, maliny, meruňky.
U smetanových i pudinkových dortů je důležité dodržet správný poměr ingrediencí, aby dort zatuhl a byl dostatečně hutný, což zabrání jeho případnému vytékání z formy nebo tekuté konzistenci při servírování.
Klasický korpus je většinou nahrazený piškoty nebo sušenkami, které nejen tvoří důležité spodní patro dortu, ale zároveň chuťově skvěle ladí ke krémové části. Nejčastěji se tato kombinace používá u nepečených dortů typu cheesecake. Už jste zkusili jahodový nebo třeba limetkový?
Jeden z nejoblíbenějších a nejznámějších nepečených moučníků je italské tiramisu. Cukrářské piškoty pokropené kvalitní kávou, proložené vrstvami hebkého krému z mascarpone, nakonec se dílo posype kakaem a nechá odpočinout v lednici.
Existuje spousta českých alternativ s tvarohem, pomazánkovým máslem, které jsou velmi chutné, ovšem název tiramisu už je v těchto případech zavádějící.
Ingredience:
- 3 vaničky měkkého tvarohu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 balení piškotů
- 1 hrnek kávy nebo ovocného sirupu
- 500 g jahod
Postup:
- Do velké mísy dejte tvarohy, smetanu a cukry podle chuti. Šlehačem prošlehejte.
- Piškoty jeden po druhém namáčejte v uvařené kávě nebo sirupu a vedle sebe je skládejte do dortové formy.
- Na piškoty dejte vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nakrájené jahody. Vše opakujte – piškoty, tvaroh, jahody.
- Na noc dejte dort zatuhnout do lednice.
Dezert můžeme nakonec dozdobit šlehačkou, čokoládovými hoblinkami, kakaem, strouhaným kokosem, mletými ořechy, mandlovými lupínky, mátou apod.
Smetanu můžete z receptury vynechat, a přesto se vám dort povede. Místo cukru doslaďte čekankovým sirupem a vanilkovou chuť dodejte vanilkovým luskem.