Gulášová rybí polévka je tradiční maďarské jídlo, jehož původ sahá až do 16. století. Je to vydatná polévka připravovaná z různých druhů ryb, brambor, cibule a další zeleniny. Polévka se obvykle podává s křupavým chlebem a pro lepší chuť se často doplňuje zakysanou smetanou.
Ingredience:
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 1/2 čajové lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/2 čajové lžičky papriky
- 1 bobkový list
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 šálky brambor nakrájených na kostičky
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1/2 šálku mražené kukuřice
- 450 g tresky nakrájené na 1 cm velké kostky
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte česnek, cibuli, celer, papriku a mrkev. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut. Přidejte oregano, bazalku, papriku a bobkový list. Za stálého míchání vařte 1 minutu.
Přidejte zeleninový vývar, rajčata, bílé víno, brambory a rajčatovou omáčku. Přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Vařte 15 minut. Přidejte kukuřici a tresku. Vařte 10 minut nebo dokud není treska uvařená.
Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku. Podle chuti osolte a opepřete. Výborná je také gulášová polévka pikantní.