Těsto na pizzu – recept

Rychlý recept na základní těsto na pizzu pro milovníky této italské pochoutky. Dozdobte vším, co máte rádi, fantazii se meze nekladou, ale varianta s mozzarellou, šunkou a čerstvou bazalkou nezklame nikdy.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 balení kvasnic
  • Trochu cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • Šálek vlažné vody

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku a udělejte důlek, do kterého dejte kvasnice, cukr a trochu vody.
  2. Po vykynutí kvásku přidejte sůl a zbývající vodu.
  3. Vytvarujte kulatou placku a přeneste na vymazaný plech a dozdobte oblíbenými surovinami (rajčatová omáčka, mozzarella, šunka,…)
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.

Věděli jste, že…?

Pizza je známá již po staletí a předpokládá se, že vznikla v Itálii v 16. století. Rychle se rozšířila do dalších zemí a od té doby se stala základem italské kuchyně. Klasická pizza neapolského typu je dodnes oblíbená a připravuje se z tenké vrstvy těsta, rajčat a čerstvého sýra mozzarella. Tento typ pizzy se často doplňuje bazalkou, česnekem a extra panenským olivovým olejem.

Pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě a stala se ikonickým symbolem italské kultury. Těsto se obvykle vytvaruje do kruhu a posype se omáčkou, sýrem a řadou dalších ingrediencí.

Kromě klasického těsta ovšem můžete připravit i odlehčenou verzi a to například květákovou nebo cuketovou pizzu. Chuť těsta je samozřejmě odlišná od té tradiční pizzy, ale je to vhodná varianta například pro osoby s nesnášenlivostí lepku.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang