Maso v bramborech – recept

Zapečené maso s bramborami a smetanou, to je klasický víkendový oběd od našich maminek a babiček. Vše navrstvit do pekáče a šup s tím do trouby, minimum nádobí i práce. Díky smetaně jsou brambory jemné, maso šťavnaté a celý pokrm krásně zlatavý.

Brambory, maso a sýr, to je trojkombinace, která nikdy nezklame. Tentokrát ve verzi, která je extrémně jednoduchá a rychlá na přípravu, a přitom efektní co do chuti a vůně. Jestliže spíž zeje prázdnotou a času či chuti na kulinářské hrátky není nazbyt, zabráníte akutnímu hladu tímto základním zapečeným pokrmem. A když seženete nějakou zeleninu navíc, nebojte se ji přihodit do složení. Výsledek bude vždy perfektní.

Tento recept je velice variabilní a kromě plátků masa můžete použít klidně mleté maso. Mleté maso smícháme s vejci a nastrouhaným tvrdým sýrem, masovou směs osolíme a opepříme. Do vymazaného pekáče naskládáme vrstvu bramborových plátků, na to vrstvu masové směsi a přikryjeme vrstvou pórku nakrájeného na tenká kolečka.

Posypeme nakrájenou slaninou a nakonec naskládáme zbytek brambor. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby (180 °C) a pečeme asi 25 minut. Pak zalijeme smetanou a znovu pečeme asi 15 minut dorůžova. Vyndáme z trouby a můžeme podávat.

Zapečené brambory s masem jsou oblíbené jídlo, vhodné k obědu nebo k večeři. Můžeme doplnit nakládanou okurkou, nebo třeba zeleninovým salátem z čerstvých rajčat, paprik, salátové okurky, podle chuti, nebo sezóny. 

Milovníci křupavé kůrky na povrchu mohou použít k zapečení ještě i sýr, skvělý je třeba čedar nebo gruyere, případně mozzarella.

Zapečená jídla jsou vděčná, nasytíte mnoho strávníků z jednoho pekáčku s minimem práce. Už jste zkusili třeba zapečenou brokolici, zapečené brambory s cuketou nebo třeba klasické zapečené těstoviny.

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • plátky masa (kuřecí prsa, vepřová kotleta, vepřová kýta)
  • smetana
  • sůl
  • pepř- nejlépe barevný
  • brambory

Postup:

  1. Maso si naklepeme, osolíme, posypeme mletým barevným pepřem. Brambory nakrájíme na plátky.
  2. Do pekáče vrstvíme brambory, maso, poslední vrstva budou opět brambory. Zalijeme smetanou a zapékáme asi hodinu nebo dokud maso není měkké na 200 °C.
  3. Do brambor lze přidat nakrájené papriky, feferonky nebo cibuli. Maso v bramborech je vynikající se zeleninovým salátem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang