Dršťková polévka je získaná chuť. Někteří lidé si na ní opravdu pochutnávají, zatímco jiným se její chuť a konzistence příčí. Nakonec záleží na každém jednotlivci, zda si ji oblíbí, nebo ne!
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 900 gramů drštěk nakrájených na malé kousky
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 bobkové listy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku kapií
- 2 lžíce nasekaných čerstvých petrželových listů
Postup:
Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání vařte do změknutí, asi 5 minut. Přidejte dršťky a za občasného míchání vařte, dokud nezačnou hnědnout, asi 6 minut.
Přidejte kuřecí vývar, rajčatový protlak, kmín, uzenou papriku, oregano, bobkové listy a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a nepřikryté vařte, dokud dršťky nezměknou, asi 1,5 hodiny.
Přidejte brambory a mrkev a vařte, dokud nejsou měkké, asi 20 minut. Vmíchejte kapie a petrželku a vařte dalších 5 minut. Polévku podávejte horkou. Tato polévka vyvolává, podobně jako například houbová polévka, v některých lidech nechuť. Nicméně jedná se opravdu o výbornou pochoutku.