Grilovaný losos s těstovinami – recept

Tento losos na pánvi s těstovinami je ideální večeří třeba na rande. Křupavý losos s těstovinami je snadný na přípravu a hotový za 15 minut. Naučte se, jak připravit filet z lososa na pánvi, abyste získali nádherný křupavý vnější povrch a jemný šťavnatý vnitřek. Skvěle se hodí k podávání se snadnou, krémovou citronovou omáčkou a těstovinami.

Nezapomeňte před přípravou lososa předem vyndat z lednice. Mělo by stačit přibližně 15 minut, což pomůže zajistit, aby se losos nepřichytil k pánvi.
Lososa potřete trochou olivového oleje a osolte. Když použijete olej spíše na rybu než na pánev, můžete použít vyšší teplotu pod pánví bez obav, že se olej příliš rozpálí a začne kouřit nebo v horším případě vzplane.
Jakmile lososa naolejujete, použijte nepřilnavou pánev nebo pánvičku, aby se losos pěkně opekl a nepřichytil se k pánvi.
Lososa připravujte na středně vysoké teplotě. Tím získáte křupavý povrch, aniž by se vnitřek převařil.

Pokud máte rádi pokrmy z ryb, doporučujeme vyzkoušet i tyto recepty:

Počet osob: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 600 g podkov z lososa
  • 2 dl suchého bílého vína
  • 1 citron
  • bazalka
  • oregano
  • pepř
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  1. Rybu omyjeme, dáme do hlubší nádoby a zalijeme vínem, šťávou z citronu a na chladném místě necháme marinovat 2 hodiny.
  2. Grilovací pánev potřeme olejem a dáme zahřát do horké trouby. Odleženou a okapanou rybu potřeme olivovým olejem a opepříme.
  3. Posypeme bazalkou a oreganem a grilujeme na plotně cca 5 minut z každé strany. Osolíme.
  4. Podáváme s těstovinami a dušenou zeleninou nebo chřestem.

Věděli jste, že…?

Losos je vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahuje přibližně 20 gramů na jednu porci. Je také dobrým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice a některých druhů rakoviny. Losos je také vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů.

Při nákupu lososa je dobré hledat ryby ulovené ve volné přírodě, které jsou udržitelnější a mají lepší chuť a strukturu než losos chovaný na farmách. To platí i u pstruha lososovitého. Důležité je také nakupovat z renomovaného zdroje a hledat známky toho, že je ryba čerstvá, jako jsou jasné oči a příjemná vůně.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang