Tyto borůvkové muffiny jsou rychlé a snadné, s vlhkým a jemným středem plným borůvek a dokonale zlatavým povrchem. Jejich příprava je navíc velmi snadná. Chcete-li tyto muffiny ještě jinak obměnit, vyzkoušejte náš recept na jogurtové borůvkové muffiny nebo vyzkoušejte tyto veganské mrkvové muffiny bez vajec a mléka.
Do tohoto receptu se hodí čerstvé nebo mražené borůvky. Sehnat sladké čerstvé borůvky je po celý rok složité. Naštěstí nám to nebrání v tom, abychom si borůvkové muffiny dopřáli! Pokud používáte mražené borůvky, přidejte je ještě zmrzlé.
My používáme hladkou mouku, ale můžete použít i 100% celozrnnou mouku nebo kombinaci celozrnné a celozrnné mouky. Hodí se i směs bezlepkové mouky. Jen mějte na paměti, že změna mouky z hladké mírně ovlivní strukturu muffinů.
Krupicový cukr přispívá k tomu, že borůvkové muffiny jsou chutné a jemné. Můžete ho vyměnit za jiný cukr (například hnědý nebo kokosový), ale struktura se mírně změní. Těsně před pečením také můžete vršek muffinů posypat cukrem, který se promění v křupavý vršek.
Mléko je oblíbená tekutina při pečení muffinů, ale pokud nemůžete mléčné výrobky, zkuste domácí ovesné mléko, kokosové mléko nebo neslazené mandlové mléko. Pro inspiraci poslouží Alpro mandlové mléko – recepty.
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3/4 hrnku cukru
- 125 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce (mírně našlehané)
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek borůvek
Postup:
- Mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme v míse. Přidáme máslo, mléko, vejce a mírně promícháme (těsto nesmí být hladké).
- Nakonec opatrně vmícháme borůvky.
- Troubu si předehřejeme na 210 °C. Vymažeme si formu na 12 muffinů, nebo použijeme silikonové košíčky, naplníme těstem a pečeme cca 20 minut.
Protože jsou snídaňové muffiny plné šťavnatých borůvek, zůstanou vláčné po několik dní, stejně jako jablečné muffiny. Odvrácenou stranou tohoto faktu je, že mají tendenci se trochu rozmočit.
Chcete-li je skladovat, vyložte uzavíratelnou nádobu papírovými utěrkami. Uspořádejte muffiny do jedné vrstvy a přikryjte je dalším listem papírových utěrek, aby se do nich vsákla přebytečná vlhkost.
Muffiny skladujte na pracovní desce nebo je zmrazte na dobu až 3 měsíců. V případě potřeby muffiny znovu ohřejte v mikrovlnné troubě nebo v troubě, aby se osvěžily.