Perník je jednoduchý a velmi rychlý moučník, který chutná snad každému. Recept na perník se skládá ze surovin, které má běžně každý doma k dispozici. Příprava tohoto moučníku je proto vhodná třeba i jako skvělá záchrana při neohlášení návštěvě. Pokud máte alespoň hodinku času, volba dezertu je jasná.
Klasické perníkové těsto se připravuje z mouky, mléka, vajec, sladidla, oleje, kypřícího prášku do perníku a kvalitního holandského kakaa. Po upečení se povrch ještě teplého těsta nejčastěji potře marmeládou nebo povidly, a nakonec se rovnoměrně pokryje čokoládovou polevou.
Na úplný závěr je možné celý dezert ozdobit kokosem nebo ořechy. Před podáváním je potřeba nechat perník dostatečně ztuhnout.
Nejčastěji se setkáme s klasickou variantou perníku na plech s různými druhy marmelád, už jste zkusili marmeládu z rynglí? Čokoládovou polevou, vyzkoušet ale můžete třeba také rychlý hrnkový perník, medový perník, vláčný jablečný perník nebo zdravější varianty perníků jako třeba ovesný či netradiční cuketový perník.
Ingredience:
- 500 g celozrnné mouky žitné
- 500 ml mléka
- 250 g rostlinného tuku (rozpustit)
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 vejce
- hrst sekaných ořechů
- pár rozinek
- 2 lžíce medu
Postup:
- V teplém mléce rozpustíme tuk a med a po zchladnutí vmícháme vejce. Smícháme mouku, cukr a kypřící prášek s mlékem a přísadami.
- V tukem vymazaném a moukou vysypaném pekáči pečeme perník v předehřáté troubě při teplotě 150 °C asi 45 minut.
- Po vychladnutí můžeme pomazat marmeládou a posypat kokosem, nebo pocákat rozpuštěnou čokoládou.
Věděli jste, že?
- Když se řekne perník, vybaví se nám známý pardubický perník nebo vánoční perníčky zdobené polevou. Víte, jak si upéct Perníkovou chaloupku?
- Medové pečivo se v různých obměnách vyrábělo odpradávna. Pochutnávali si na něm již starověcí Egypťané, Řekové a Římané. Receptura byla samozřejmě tehdy jiná než dnes, ale základní suroviny (mouka, med, rozmanité koření) se od těch dnešních příliš nelišily.
- Do českých zemí přišel perník (nebo spíše perníkáři) ve 14. století.
- Každý perníkář měl svůj tajný recept, který přísně střežil a předal ho jen svému nástupci. Receptury se lišily zejména množstvím a poměrem koření, jako byla skořice, hřebíček, fenykl, anýz, badyán, koriandr, ale i pepř, podle něhož perník dostal svůj název (původně peprník).
- Právě díky fenyklu a anýzu bylo toto pečivo zároveň doporučováno a používáno jako lék při zažívacích potížích.
Perník je nestárnoucí klasika, která potěší mlsné jazýčky i těch náročnějších. Vylepšete si ho ještě více a potřete perník Nutellou.
Mnoho receptů na perník je navíc hrnkových, takže ideální pro všechny kuchaře a kuchařky, které nemají rádi vážení jednotlivých surovin.
Džemem nemusíte potírat jen povrch perníku. Pokud máte rádi klasiku, perník jednou vodorovně prokrojte, spodní díl potřete džemem a přiklopte horním dílem.