Vydatné zeleninové polévky zahřejí v chladných podzimních a zimních plískanicích. Brukev neboli tuřín je skvělý zástupce zimní zeleniny a společně například s kapustou ji můžete mít na zahrádce čerstvou i v zimních měsících.
Brukev je kořenová zelenina a patří do čeledi brukvovitých. Jedná se poddruh řepky. Dále se jí říká tuřín nebo vodnice. Opticky brukev připomíná směs kedlubny a řepy.
Zelenožlutavé brukve mají téměř kulatý až kuželovitý tvar a jsou velmi pevné a dřevnaté. Podle odrůdy mohou mít brukve až lehce fialový odstín. Zralé brukve dosahují hmotnosti až 1,5 kilogramu. Brukev má lehce nasládlou až hořkou chuť a s oblibou se používá k přípravě polévek nebo vydatných pokrmů. Slouží jako základní zelenina pro výrobu krmiv pro zvířata.
A jaké další zeleninové polévky si můžete připravit? Tady je několik našich favoritů:
- Květáková polévka
- Hrstková polévka
- Francouzská cibulačka
- Kuřecí polévka s nudlemi
- Kapustová polévka
- Tradiční pravá česnečka
- Polévka z růžičkové kapusty
- Cibulačka
Počet osob: 4
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 4 brukve
- 1 mrkev
- 100 g prorostlé uzené slaniny
- olej
- 750 ml hovězího vývaru
- kmín
- 150 g zeleného hrášku
- sůl
- pepř
Postup:
- Brukve a mrkev očistíme a nakrájíme na kostičky. Mladou brukvovou nať odložíme.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, vyjmeme a odložíme.
- Ve výpeku osmažíme cibuli a zeleninu. Zalijeme horkým bujonem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme do měkka.
- Před koncem vložíme do polévky hrášek. Brukvovou polévku podáváme posypanou opraženou slaninou a ozdobenou mladou brukvovou natí.
Věděli jste, že…?
Původ brukve se předpokládá ve skandinávské oblasti. Díky svým nenáročným pěstitelským podmínkám se dnes pěstuje téměř všude v mírném až chladném podnebí. Jednou z hlavních pěstitelských zemí je Německo.
Hlavní sezóna brukve je od října až hluboko do ledna, takže brukev je klasickou zimní zeleninou. V obchodě je proto k dostání čerstvá především v podzimních a zimních měsících. Ve zpracované formě, například naložená nebo zpracovaná do dalších pokrmů, je ovšem k dostání po celý rok.
Vedle použití jako krmivo pro zvířata je brukev také oblíbenou zeleninovou přílohou a lze ji použít jako přísadu do jídel z jednoho hrnce, polévek nebo vydatných pokrmů. Brukev lze jíst syrovou, vařenou, pečenou nebo dušenou. Brukve lze bez problémů skladovat dva až tři týdny v chladničce.
Brukvi se připisují především antioxidační účinky, proto by její konzumace měla sloužit jako prevence stárnutí kůže. Dále obsahuje mnoho životně důležitých a minerálních látek, které posilují obranyschopnost a mohou podporovat metabolismus.