Babiččina vánočka je chutná a snadno připravitelná rodinná tradice. Tento jedinečný recept kombinuje sladkou medovo-máslovou náplň s bohatým a máslovým chlebovým těstem, které se pak splete dohromady a upeče do krásného pletence. Po vytažení z trouby se teplá a voňavá vánočka stane oblíbenou stálicí ve vaší domácnosti. Vychutnejte si ho s čajem, marmeládou nebo jen s obyčejným šálkem kávy. Nechte babiččinu vánočku přinést do vašeho domova trochu pohody a tepla.
Ingredience:
- 2 balení aktivního sušeného droždí
- 1/2 šálku teplé vody (110° až 115°)
- 1/2 šálku teplého 3,25% mléka
- 1/4 šálku másla
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 4 až 4-1/2 šálku polohrubé mouky
- 1/3 šálku rozinek
Glazura
- 1/4 hrnku cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce studeného másla
Postup:
Ve velké míse rozpusťte droždí v teplé vodě. Přidejte mléko, máslo, cukr, sůl, vejce a 3 hrnky mouky; šlehejte na střední rychlosti do hladka, asi 5 minut. Vmíchejte tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto.
Těsto položte na pomoučněnou plochu a hněťte, dokud nebude hladké a pružné, asi 8-10 minut. Vložte ho do vymazané mísy a jednou ho otočte, aby se nahoře vymazalo. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 1 hodinu.
Těsto propracujte. Vyklopte ho na pomoučený povrch; vmíchejte rozinky. Rozdělte ho na poloviny. Přikryjeme a necháme 10 minut odpočívat. Každou polovinu rozválejte středně tlustý provaz. Spleťte provazy dohromady; konce sepněte, aby se utěsnily. Přeneste na dva vymaštěné plechy. Přikryjte; nechte na teplém místě kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 45 minut.
Předehřejte troubu na 200 °C. Rozšlehejte bílek a 1 lžíci vody; potřete chléb. Smíchejte cukr a skořici; posypte chléb. Potřete máslem. Pečte dozlatova 15-20 minut. Nechte vychladnout na drátěných mřížkách.