Že jste o slané bublanině nikdy neslyšeli? Čtěte dále a dozvíte se, jak na ní. Taková slaná bublanina je skvělou večeří, kterou si můžete vzít i druhý den do práce nebo na výlet na svačinu, i studená totiž chutná báječně.
Slané masové koláče jsou populární po celém světě. Častěji se ale připravují z jiného než litého těsta jako v našem receptu.
Klasická verze masového koláče je pikantní směs mletého nebo na kostky nakrájeného masa, omáčky a zeleniny uzavřená uvnitř korpusu. Maso je obvykle hovězí nebo vepřové, ale mohou se použít i jiná masa, například jehněčí nebo kuřecí. Zelenina může obsahovat cibuli, mrkev, brambory a další kořenovou zeleninu. Omáčka je obvykle hustá, pikantní omáčka z hovězího vývaru, do které se mohou přidat bylinky a koření pro další chuť.
Těsto se obvykle připravuje z másla, mouky a vody a obvykle se peče nejprve naprázdno, než se naplní slanou náplní, a poté se znovu peče s náplní uvnitř.
Masové koláče jsou oblíbené v mnoha zemích světa. Ve Spojeném království se často podávají jako součást hospodského jídla nebo jako jídlo s sebou. Ve Francii se jim říká pâté chaud a často se podávají jako součást pikniku nebo lehkého oběda. V Jižní Americe se často plní směsí hovězího masa, zeleniny a koření a podávají se jako svačina nebo lehké jídlo.
Masové koláče jsou oblíbenou svačinou nebo lehkým jídlem také v Karibiku, kde se často plní hovězím nebo kuřecím masem na kari. V Austrálii je masový koláč oblíbenou svačinou, často podávanou s rajčatovou omáčkou. Ve Spojených státech se masové koláče obvykle podávají jako hlavní jídlo.
Počet osob: 4
Ingredience:
Těsto:
- 15 lžic polohrubé mouky
- 5 dcl mléka
- 3 vejce
- 100 g strouhaného tvrdého sýra
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky soli
Masová směs:
- 2 kuřecí řízky nakrájené na nudličky
- 1 cibule nakrájená na kolečka
- 1 červená paprika nakrájená na proužky
- sůl
- mletý pepř
- kari
Postup:
- Maso, cibuli, papriku osmažíme a dochutíme solí, mletým pepřem a kari. Necháme vychladnout.
- Všechny přísady na těsto smícháme.
- Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče (jde to opravdu dobře, protože je těsto velmi řídké).
- Masovou směs rovnoměrně rozložíme na těsto (těstem částečně propadne) a dáme péct. Pečeme dozlatova.
Místo masa můžete použít třeba na kostičky nakrájenou anglickou slaninu nebo šunku, chybu neuděláte ani s jinými druhy zeleniny, jako je brokolice, mrkev, sušená nebo čerstvá rajčata nebo třeba cuketa. Z té můžete připravit skvělý cuketový nákyp nebo cuketovou pizzu.