Jogurtová bublanina – recept

Recept na bublaninu, ke kterému nepotřebujete ani váhu, ideální třeba na chalupu během letní dovolené. Ovoce použijte vše, co zrovna dozrává, úspěch budete mít vždy zaručen.

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 1 bílý jogurt
  • 2,5 jogurtového kelímku polohrubé mouky
  • 2,5 jogurtového kelímku moučkového cukru
  • lžička prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • ovoce dle chuti – třešně, rybíz, meruňky,…

Postup:

  1. Všechny ingredience smícháme dohromady, utřeme z nich hladké těsto, které nalijeme na vysypaný a vymaštěný plech.
  2. Těsto poklademe ovocem. Můžeme ještě posypat drobenkou z polohrubé mouky, másla a krupicového cukru.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, po zapíchnutí nesmí na špejli zůstat syrové těsto.
  4. Po dopečení jogurtovou bublaninu rozkrájíme a podáváme k ledové kávě při posezení s rodinou a přáteli.

Věděli jste, že…?

Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde.

Těsto na clafoutis se připravuje z vajec, cukru, másla a mouky. Směs se pak rozetře na ovoce v pekáči a clafoutis se upeče dozlatova. Těsta je výrazně méně, než u naší bublaniny, ovoce je jím jen jen lehce zalité. Výsledkem je krémová konzistence připomínající pudink s lehkým a vzdušným povrchem.

Clafoutis se obvykle podává teplý s kopečkem lehce oslazené šlehačky nebo zmrzliny. Může se podávat také chlazený nebo při pokojové teplotě. Obvykle se podává jako dezert, ale lze si ho vychutnat i jako lehkou snídani nebo pozdní snídani.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang