Recept na bublaninu, ke kterému nepotřebujete ani váhu, ideální třeba na chalupu během letní dovolené. Ovoce použijte vše, co zrovna dozrává, úspěch budete mít vždy zaručen.
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 1 bílý jogurt
- 2,5 jogurtového kelímku polohrubé mouky
- 2,5 jogurtového kelímku moučkového cukru
- lžička prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- ovoce dle chuti – třešně, rybíz, meruňky,…
Postup:
- Všechny ingredience smícháme dohromady, utřeme z nich hladké těsto, které nalijeme na vysypaný a vymaštěný plech.
- Těsto poklademe ovocem. Můžeme ještě posypat drobenkou z polohrubé mouky, másla a krupicového cukru.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, po zapíchnutí nesmí na špejli zůstat syrové těsto.
- Po dopečení jogurtovou bublaninu rozkrájíme a podáváme k ledové kávě při posezení s rodinou a přáteli.
Věděli jste, že…?
Bublanina je na první pohled docela podobná francouzskému dezertu clafoutis. Na rozdíl od bublaniny je těsto tužší, jakoby sražené, a chutná po vejcích. Clafoutis pochází z oblasti Limousin ve střední Francii, a pokud recept používá jiné ovoce než višně, měl by se správně jmenovat flaugnarde.
Těsto na clafoutis se připravuje z vajec, cukru, másla a mouky. Směs se pak rozetře na ovoce v pekáči a clafoutis se upeče dozlatova. Těsta je výrazně méně, než u naší bublaniny, ovoce je jím jen jen lehce zalité. Výsledkem je krémová konzistence připomínající pudink s lehkým a vzdušným povrchem.
Clafoutis se obvykle podává teplý s kopečkem lehce oslazené šlehačky nebo zmrzliny. Může se podávat také chlazený nebo při pokojové teplotě. Obvykle se podává jako dezert, ale lze si ho vychutnat i jako lehkou snídani nebo pozdní snídani.