Čínská sladkokyselá omáčka se v asijské kuchyni využívá téměř ke každému jídlu. Obliba sladkokyselé omáčky však stoupá napříč ostatními kuchyněmi, přičemž její příprava je velmi jednoduchá. Recept na omáčku je velmi snadný a je k němu zapotřebí pouze pár ingrediencí.
Ingredience:
- 3 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 –2 lžíce cukru
- 2 lžíce sojové omáčky
- ocet nebo citronová šťáva
- 3 lžíce vína
- šálek kuřecího vývaru
- vegeta
- lžíce škrobu
- olej
- anýz
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno a zlehka osmažíme na oleji.
Osmaženou cibuli zalijeme vývarem, přidáme utřený česnek, sojovou omáčku, anýz, cukr, ocet nebo citronovou šťávu a necháme přibližně 10 minut povařit.
Ve víně rozkvedláme škrob a přidáme ke směsi na pánvi.
Vše poté necháme ještě krátce povařit a dochutíme vegetou.
Hotovou čínskou sladkokyselou omáčku lze i rozmixovat a přidat do ní trochu kurkumy, aby měla jasně žlutou barvu.