Hraběnčiny řezy se považují za tradiční český moučník. Tak tradiční, že všechny recepty, které najdete, jsou si hodně podobné.
Moučník, který dostal tohle zámecké pojmenování, se skládá ze čtyř vrstev. Vespod leží vrstva křehkého, pevného těsta, která nese jablečnou náplň s ořechy. To je završeno čepicí z bílkového sněhu a tenoučkou vrstvou těsta, která se na sníh strouhá.
Původu názvu se nejspíše nedopátráme, ale recept má prazáklad v klasickém jablečném koláči z křehkého těsta, který je zapečený bílkovým sněhem. V podstatě totožné recepty najdeme i u německých sousedů a dokonce i ve Velké Británii.
Ačkoli se náplň připravuje tradičně z jablek, můžete vyzkoušet i jiné náplně, skvěle bude fungovat například rebarbora nebo třešně s tvarohem. Sněhovou vrstvu můžete také hojně posypat kokosem pro jinou chuť.
Pro odlehčenější verzi řezů se nebojte použít například špaldovou nebo celozrnnou mouku a méně cukru. Pokud se vyhýbáte lepku, použijte bezlepkovou směs a výsledek bude také skvělý.
Recept na hraběnčiny řezy
Řezy jsou velmi chutné a zároveň jednoduché na přípravu.
Doba přípravy:
- 50 minut
Ingredience:
- 400 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 500 g strouhaných jablek
- 1 Hera
- 1/2 prášku do pečiva
- hrst mletých ořechů
- rozinky
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- vanilkový cukr
Postup:
- Z mouky, cukru, Hery, žloutků a prášku do pečiva zpracujeme těsto na vále. 2/3 těsta rozetřeme na vymazaný plech.
- Plochu poklademe strouhanými jablky a posypeme rozinkami a ořechy.
- Ušleháme sníh ze 4 bílků s vanilkovým cukrem. Sníh potom rozetřeme na jablka a postrouháme zbylým těstem.
- Hraběnčiny řezy pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 min dorůžova (záleží na typu trouby).
- Řezy jsou velmi chutné a zároveň jednoduché na přípravu.
Hraběnčiny řezy nejlépe chutnají ještě vlažné, kdy je těsto křehké a sníh pevný a nadýchaný. Čím déle necháte řezy odležet, tím budou měkčí a vláčnější a bude náročnější je konzumovat, protože se budou rozpadat. Na chuti jim to ovšem neubere, možná právě naopak.