Pudinkové řezy – recept

Dortík pro všední i sváteční den. Na závěr můžete ozdobit ovocem, nebo posypat skořicí či strouhanou čokoládou. Hned po vychladnutí mizí z plechu bleskovou rychlostí.

Vyzkoušejte tento dezert, který vám zachutná ke svačině nebo třeba k snídani. Na těsto si připravte mouku, cukr, prášek do pečiva, vajíčka, olej a mléko. Také nezapomeňte zajistit vanilkový pudink, zakysanou smetanu a skořici. Vyzkoušet můžete i část těsta obarvit kakaem a mít tak dvoubarevnou spodní část, případně vanilkový pudink vyměnit za čokoládový.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 dl oleje
  • 4 vejce
  • 1 dl vody
  • 1 prášek do pečiva

Krém

  • 1 litr mléka
  • 3 vanilkové pudinky
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr
  • 2-3 zakysané smetany

Na dozdobení

  • skořice
  • nastrouhaná čokoláda
  • čerstvé ovoce

Postup:

  1. Vejce našleháme s vodou, cukrem, olejem, přidáme mouku prosetou s práškem do pečiva.
  2. Vypracujeme hladké těsto, rozetřeme na vymazaný, vysypaný plech.
  3. Připravíme si krém. Uvaříme pudink z 1 litru mléka, 3 vanilkových pudinků, vanilkového cukru, moučkového cukru podle chuti a nalijeme na syrové těsto.
  4. Společně upečeme a necháme lehce vychladnout.
  5. Na vlažné těsto rozetřeme 2-3 zakysané smetany rozmíchané s 1 vanilkovým cukrem. Můžeme zdobit ovocem.

TIP: Pokud máte rádi pudink, zkuste si připravit domácí jablečný pudink, nebo pudink z tapioky.

O pudinku

Víte, že ve spotřebě pudinku v přepočtu na jednoho obyvatele vedou světový žebříček Češi a Slováci? Slovo pudink pochází z Anglie a vzniklo z francouzského slova „boudin“. Tímto pojmem se v 17. a 18. století označovaly moučné pokrmy vařené ve vodní lázni, ale také pokrmy pečené, které se konzumovaly částečně teplé.

Slovem „puding“ byly pojmenovány také studené dezerty z mouky nebo škrobové moučky. Používalo se tedy jedno označení pro tři odlišné dezerty. První známá zmínka o studeném pudinku ze škrobové moučky se objevila v kuchařské knize z roku 1823.

Než Dr. August Oetker pojmenoval v roce 1894 svůj výrobek ze škrobové moučky slovem „puding“, prostudoval množství historických dokumentů a starých kuchařských knih, aby si utřídil názvy, které se do té doby používaly jako označení pro studené dezerty vyrobené z různých surovin.

Jeho zásluhou se tak prosadilo slovo „puding“ jako název pro moučné pokrmy ze škrobové moučky. Vyrobil tedy nejen vynikající dezert, na kterém si už několik generací pochutnávají milióny lidí, ale postaral se i o jazykovou srozumitelnost a přesnost.

Nyní patří firma Dr. Oetker mezi největší světové výrobce pudinkových prášků a přichází stále s novými nápady a vyvíjí jedinečné příchutě.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang