Už jste někdy pekli koláč nebo buchtu s pudinkem? Takový moučník je krásně nadýchaný, vláčný, zkrátka jako peříčko. Obzvlášť pokud k dochucení přidáte ještě zakysanou smetanu.
Tato buchta je jedna z těch „mokrých“. Jde o velmi vláčnou buchtu, jako například tato buchta s mascarpone, která chutná malým i velkým. Díky různým obměnám lze péci opravdu často.
Jedná se o buchtu na plech, kterou tvoří tři vrstvy. Základem je šlehaný piškot, na který se cik cak nalije horký uvařený pudink. Ten při pečení propadne a vytvoří tak na řezu buchty efektní nepravidelné vlny. Upečená buchta se potře sladkou zakysanou smetanou.
Tento pudinkový koláč je výborný, i pokud do těsta (nebo do jeho části) přidáte lžíci kakaa. Pudink uvaříte z čokoládového pudinku. Buchtu pak posypete Grankem nebo nastrouhanou čokoládou. Stejně tak lze do těsta přidat 3 lžíce nastrouhaných ořechů. Pak použijte karamelový pudink.
Ingredience:
- 4 vajíčka
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 pudink
- 2 zakysané smetany
- 2 špetky skořice
Postup:
- Vajíčka a cukr ušleháme do pěny a přimícháme olej, mléko, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vzniklé těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
- Uvaříme pudink z mléka a jedné lžíce cukru. Uvařený pudink nalijeme na těsto a dáme péci do rozehřáté trouby na 180 °C. Upečenou buchtu necháme vychladnout.
- Navrch buchty rozetřeme zakysanou smetanu a zlehka posypeme skořicí. Takto dochucenou buchtu můžeme rovnou servírovat, ale ještě chutnější je, když ji nejdříve vychladíme v chladničce.
Tipy pro vás:
- Protože buchta obsahuje vrstvu ze zakysané smetany, skladujte ji v lednici. Pokud ji dřív nesníte, vydrží zde asi 5 dní.
- Pohrajte si s kontrastem jednotlivých vrstev: Do těsta můžete přidat kakaový prášek, poté se hodí vanilkový pudink. Nebo použijte čokoládový pudink a nalijte ho na světlé piškotové těsto.
- Přidejte víc zakysané smetany na finální vrstvu, koláč bude svěžejší.
- Na upečený piškot lze položit např. měsíčky kompotovaných broskví a na ně teprve zakysanou smetanu.
- Namísto skořice na zakysanou smetanu se dá použít nastrouhaná tyčinka Margot, k ní je ale lepší použít karamelový pudink.