Ovocné piškotové buchty jsou klasické dezerty, na kterých si mohou pochutnat všichni. Kombinace sladkosti piškotového dortu s chutí čerstvého ovoce tvoří vynikající pochoutku. Dort je jednoduchý na přípravu a lze jej snadno přizpůsobit s různými druhy ovoce.
Základem ovocného piškotového dortu je lehký a vzdušný piškot. Ten se připravuje smícháním mouky, másla, vajec a cukru. Směs se šlehá, dokud není lehká a nadýchaná, pak se rozetře do dortové formy a upeče. Vznikne tak vláčný a nadýchaný koláč, který je ideální pro přidání ovoce.
Po přidání ovoce je koláč připraven k polevě. Obvykle se používá lehká tvarohová poleva nebo máslový krém. Poleva se rozetře po povrchu dortu a dodá mu pěkný finální vzhled. V našem receptu použijeme polevu ze sirupu a pudingů.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnec krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vanilkové pudingy
- kompot včetně nálevu, nebo libovolné čerstvé ovoce
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Mouku, cukr, vejce, mléko, olej a prášek do pečiva smícháme a dáme na plech s vyšším okrajem. Buchtu vložíme do trouby a upečeme dozlatova.
- Po vychladnutí uvaříme polevu – do 1 litru (buď kompotové šťávy s ovocem nebo ochucené vody – např. sirupem s libovolným ovocem) vmícháme dva vanilkové pudingy a 2 minuty povaříme, poté do směsi zamícháme ovoce.
- Směs pudingu s ovocem a ovocnou šťávou nalijeme na upečenou buchtu a necháme ztuhnout.
Koláč se podává nejlépe vychlazený, takže je skvělým letním dezertem. Můžete ho podávat s kopečkem šlehačky nebo kopečkem zmrzliny, abyste si ho obzvlášť vychutnali.
Místo pudingové polevy můžete připravit klasickou želatinu, nebo rostlinou variantu agar (želatina z mořských řas).
Korpus můžete také potřít domácí marmeládou a na ni nanést ovoce, případně ještě krém, například z tvarohu nebo smetany.