Hovězí plátky na smetaně jsou snadným a chutným pokrmem, který lze připravit během několika minut. Připravuje se z tenkých plátků hovězího masa, smetany, hub a další zeleniny. Hovězí plátky se před vařením ve smetaně marinují s bylinkami a kořením. Pokrm je jednoduchý a podává se s bramborovou kaší nebo dušenou zeleninou.
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa nakrájeného na tenké proužky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku bílého vína
- 1 šálek hovězího vývaru
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 šálku husté smetany
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte plátky hovězího masa a smažte je 3-4 minuty, dokud lehce nezhnědnou. Přidejte česnek a smažte 1 minutu. Přidejte bílé víno a vařte 2 minuty.
Přidejte hovězí vývar, petrželku a tymián a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut. Přidejte dijonskou hořčici a smetanu a dále vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezesklovatí. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
Hovězí plátky podávejte se smetanovou omáčkou. Z hovězího si lze také připravit pikantní hovězí s česnekem nebo hovězí plátky v pórku.