Hovězí plátky v pórku je oblíbené čínské jídlo z marinovaných hovězích plátků a pórku. Hovězí maso se obvykle marinuje ve směsi sójové omáčky, rýžového vína a dalších koření a poté se smaží s pórkem. Jedná se o jednoduché jídlo, které je chuťově výrazné a může se podávat s rýží nebo nudlemi.
Ingredience:
- hovězí maso nakrájené na tenké proužky
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 pórek, pouze bílá a světle zelená část, nakrájený na tenké plátky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 šálku hovězího vývaru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička sezamového oleje
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plamenu. Přidejte hovězí maso a za občasného míchání ho 2 minuty opékejte. Přidejte česnek, pórek, sůl a pepř a za občasného míchání vařte další 2 minuty. Přidejte hovězí vývar, sójovou omáčku, rýžový ocet a sezamový olej.
Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte 10 minut, nebo dokud není hovězí maso uvařené a tekutina se nezredukuje na polovinu. Hovězí plátky v pórku podávejte na vařené rýži. Výborná je také smažená rýže s vejcem.