Sýrová omáčka na těstoviny je krémová a lahodná omáčka, která se často používá k dochucení těstovinových pokrmů. Vyrábí se z kombinace sýra, másla, smetany a koření. Je to skvělý způsob, jak vylepšit chuť těstovinového pokrmu a dodat mu krémovou strukturu. Sýrovou omáčku na těstoviny lze použít k různým druhům těstovin, od makaronů se sýrem až po lasagne.
Ingredience:
- 4 lžíce másla
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
Postup:
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Přidejte mouku a šlehejte, dokud se nevytvoří pasta a směs nezačne bublat. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezhoustne a nepřijde do varu.
Snižte teplotu a za častého míchání vařte 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí a omáčka není hladká. Ihned podávejte na oblíbených těstovinách.
Na italský způsob si lze připravit také špagety carbonara nebo gnocchi se špenátem a nivou.