Tento recept je ideální volbou pro všechny, kteří mají alergii na vejce a klasická bábovka jim byla zapovězená. A nejen pro alergiky je tento recept to pravé ořechové. Může se totiž hodit ve chvílích, kdy zkrátka není vejce zrovna po ruce. Jak nahradit vejce v bábovce tak, aby zůstala nadýchaná a vláčná? Níže je uvedený jednoduchý a chutný recept na bábovku, která se obejde bez vajec.
Klíčové informace
Bábovka bez vajec je skvělou alternativou pro osoby s alergií na vejce nebo pro vegany.
Tento recept obvykle používá alternativní ingredience, jako jsou jablečné pyré, banány nebo speciální náhražky vajec, které dodávají těstu potřebnou strukturu a vlhkost.
Při přípravě bábovky bez vajec je důležité pečlivě dodržovat proporce a postup, aby se dosáhlo požadované konzistence.
Chuť bábovky může být stejně lahodná a jemná jako u tradiční varianty, pokud se použijí kvalitní suroviny a správně se zpracují.
Bábovka bez vajec je také vhodná pro osoby s citlivým zažíváním, které nemohou konzumovat vejce.
Experimentování s různými náhražkami může vést k objevování nových, zajímavých chutí a textur.
Vynechání vejce vyžaduje úpravu postupu
Kromě náhražky vajec bude potřeba použít také kvásek, například kypřicí prášek nebo jedlou sodu, které dodají bábovce strukturu a pomohou jí vykynout. Je možné také přidat další přísady, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo čokoládové lupínky, které dodají bábovce další chuť a strukturu.
Při pečení bábovky je třeba před nalitím těsta vymazat formu tukem. To pomůže zajistit, aby se bábovka k formě nepřichytila. Bábovku je také třeba péct přiměřenou dobu. Většina bábovek se peče přibližně 45 minut až hodinu, vždy je však nutné bábovku zkontrolovat párátkem.
Ingredience na bábovku bez vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 1 dl oleje
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml kefíru (může se dát jen zakysaná smetana, nebo jen kefír, vše v odpovídajícím množství)
- trochu rumu nebo citrónové či pomerančové šťávy
- nasekané ořechy
- rozinky
- kandované ovoce
- tuk na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání
Postup na bábovku bez vajec
- Všechny ingredience smícháme do hladkého těsta, do kterého zlehka vmícháme ořechy, rozinky a kandované ovoce.
- Formu na bábovku si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto do ní vlijeme.
- Dáme do předehřáté trouby a zvolna pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Nadýchaná bábovka bez vajec: Sladká pochoutka pro každého
Bábovky bez vajec jsou oblíbeným dezertem pro ty, kteří se chtějí vyhnout použití vajec. To mohou být příznivci rostlinné stravy, alergici či nadšenci dietní výživy. Bábovka je druh moučníku, který se peče v bábovkové formě, což je kruhová forma s hřebeny po stranách, které dávají bábovce jedinečný tvar. Bábovka je obvykle vlhká, nadýchaná a plná chuti.
Jak nahradit suroviny v pečení? Kdo chce připravit bábovku bez vajec, musí vejce nahradit kombinací přísad, které mohou dodat strukturu a vlhkost. V závislosti na receptu lze při postupu, jak nahradit vejce v bábovce použít kombinaci jogurtu, jablečné omáčky, rozmačkaného banánu nebo jiného pyré z ovoce. Dá se také použít kombinace lněného semínka či chia semínek a vody, která může fungovat jako náhrada vajec.
Zajímavá fakta o bábovce
Některé historické prameny bábovku zařazují do 15. století, jiné prameny zase tvrdí, že první bábovka – Kugelhupf se objevila na začátku 17. století v Lembergu v Německu. Odtud putovala do Polska ke králi Stanislavu Leszczyńskému, který byl milovníkem dobrého jídla a vzhledem k tomu, že jeho dcera Marie byla manželkou francouzského krále Ludvíka XV., bábovka ovládla i francouzský dvůr.
Patřila prý i k oblíbeným moučníkům Marie Antoinetty a na bábovce si rád pochutnával také císař František Josef I.
Původně se pojmenování vyvinulo ze staročeského slova bába. Bábovka také znamenala pekáč, tedy forma na bábu. Původ slova není však zcela jistý, snad pochází polského slova bába, v překladu dětské jídlo.
Bábovku lze připravit i cuketovou, mrkvovou, nebo třeba veganskou se skořicí, oblíbená je však také bábovka z kynutého těsta.
Bábovka bez vajec? Žádný problém! Chutná stejně skvěle.
Bábovka bez vajec je důkazem toho, že i bez tohoto základního pečícího prostředku může vzniknout lahodný a nadýchaný dezert. Je to skvělá volba pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet něco nového nebo hledají alternativu ke klasické bábovce. Každý nadšenec do pečení by neměl váhat s vyzkoušením receptu a přesvědčit se sám. Pečení je zábava, není nutné bát se experimentovat a například přidat do těsta své oblíbené přísady.