Maminčina ořechová roláda – recept

Maminčina ořechová roláda je lahodný dezert, který kombinuje bohatost ořechů s lehkým a nadýchaným koláčem. Tato nebeská pochoutka obsahuje vlhký a jemný piškotový koláč srolovaný s krémovou ořechovou náplní. Díky neodolatelné kombinaci chutí a textur tato ořechová roláda jistě zaujme každého mlsouna. Ať už ji připravíte pro zvláštní příležitost, nebo jen pro uspokojení chuti na dezert, tento recept se jistě stane oblíbeným ve vaší kuchyni.

Ingredience:

  • 1 šálek vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 velká vejce, oddělená
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku mléka

Krém:

  • 1 ½ šálku husté smetany
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vyložte pečicím papírem plech. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.

Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a husté hmoty. Vmíchejte vanilkový extrakt. Do žloutkové směsi postupně přidávejte mléko, střídavě se suchými přísadami. Míchejte, dokud se nespojí.

V samostatné míse čistými šlehači ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Opatrně vmíchejte vyšlehané bílky do těsta, dokud nezůstanou bílkové šmouhy. Poté vmíchejte nadrobno nasekané vlašské ořechy.

Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud koláč nezíská zlatohnědou barvu a při lehkém dotyku nepruží.

Zatímco se koláč peče, připravte náplň. V míse vyšlehejte hustou smetanu, moučkový cukr a vanilkový extrakt, dokud se nevytvoří tuhé špičky.

Jakmile se koláč dopéká, vyjměte ho z trouby a nechte ho několik minut vychladnout ve formě. Poté jej přendejte na čistou kuchyňskou utěrku posypanou moučkovým cukrem.

Teplý koláč spolu s utěrkou srolujte, přičemž začněte od jednoho z kratších konců. V této srolované poloze jej nechte zcela vychladnout.

Jakmile dort vychladne, opatrně ho rozbalte a na povrch rovnoměrně rozetřete šlehačkovou náplň. Dort pevně srolujte zpět, bez utěrky, a položte jej švem dolů na servírovací talíř.

Pro ozdobu můžete vrch rolády poprášit moučkovým cukrem. Před podáváním roládu uložte do chladničky alespoň na 1-2 hodiny. Pomůže to jejímu ztuhnutí a snadnějšímu krájení.

Tipy pro vás:

  • Piškotové těsto bude vyšší a lehčí, pokud žloutky ušleháte s cukrem a lžičkou pomerančové šťávy do pěny. Teprve potom přidejte mouku a sníh z bílků.
  • Přidání špetky soli, několika kapek citrónové šťávy nebo alkoholu způsobí, že sníh z bílků bude tužší.
  • Předehřát troubu a připravit vymazanou formu si při piškotového těsta nenechte na poslední chvíli. Piškotové těsto je třeba po našlehání okamžitě přelít do formy a vložit do trouby, jinak ze sněhu a vyšlehaných žloutků uniknou vzduchové bublinky, těsto nebude během pečení kypré a nadýchané.
  • Chcete-li mít těsto vždy pěkné a nadýchané, vajíčka šlehejte ve vřelé, ne však ve vroucí vodní lázni.
  • Při pečení piškotového těsta a obzvláště rolád, musíte uhlídat dobu pečení, jinak by byl piškot vysušený a lámal se.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang