Recept na prezidentský guláš je zaručeně lahodný a dekadentní způsob, jak si vychutnat klasické pohodlné jídlo. S přidáním špičkových ingrediencí a mimořádnou pozorností věnovanou detailům je tato verze guláše mohla opravdu skutečnou lahůdkou.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 450 g libového mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 čajové lžičky papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 1 bobkový list
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce brandy
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 šálek červeného vína
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 400 g brambor nakrájených na kostičky
- 400 g plechovka nakrájené mrkve
- 400 g plechovka nakrájených zelených fazolek
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1/2 šálku zakysané smetany
Postup:
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte mleté hovězí maso a za občasného míchání vařte, dokud hovězí maso nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 3 minuty.
Přidejte tymián, oregano, papriku, černý pepř, sůl a bobkový list. Vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte rajčatový protlak a mouku a vařte 1 minutu. Přidejte brandy a vařte 1 minutu.
Přidejte hovězí vývar, červené víno, nakrájená rajčata, brambory, mrkev, zelené fazolky a rajčatovou omáčku. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu.
Podávejte s domácím houskovým knedlíkem s petrželkou nebo opečeným křupavým chlebem.