Housky nebo rohlíky jsou druh pečiva, který je velmi oblíbený. Spousta lidí je má ráda ještě teplé a čerstvé. Tento druh pečiva se obvykle jí na snídani či večeři s máslem, paštikou nebo pomazánkou. Občas jsou také jako příloha, například k některým druhům polévek.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 šálek mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vejce
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. V samostatné míse smíchejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
Plech na pečení vymažte máslem nebo sprejem na pečení. Na plech ukládejte z těsta vytvarované housky nebo rohlíky ve vzdálenosti asi 2 cm od sebe. Pečte v předehřáté troubě 12 až 15 minut, nebo dokud nejsou housky zlatohnědé.
Dalším výborným druhem pečiva je kmínový chléb z domácí pekárny nebo tvarohový chléb.