Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta jsou opravdu velmi chutné a navíc se s tímto těstem velmi dobře pracuje. Borůvkové, jahodové nebo meruňkové knedlíky budou lahůdkou k pohledání.
Ingredience
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- 350 g hrubé mouky
- 4 celá vejce
- 500 g ovoce
- špetka soli
Postup
Půl litru mléka svaříme s máslem a solí, přidáme mouku a těsto mícháme, až vznikne hustá hrouda, která se nelepí na hrnec, ani na vařečku. Těsto necháme vychladnout a postupně vmícháme vejce a těsto dobře vypracujeme.
Na pomoučněném válu uděláme z těsta dlouhý válec, ze kterého odkrajujeme přibližně čtyřcentimetrové kousky. Každý kousek těsta rozmáčkneme na placku, do které dáme ovoce dle chuti a okraje placky spojíme, aby se knedlík uzavřel.
Odpalované těsto umožňuje vytáhnutí velmi tenké placky, takže můžeme mít ovoce potažené pouze velmi slabou vrstvou těsta. Připravené ovocné knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme šest až osm minut minut, v závislosti na velikosti knedlíků.
Uvařené knedlíky posypeme tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Alternativou je posypat knedlíky mletým mákem nebo opraženou strouhankou, nebo si příště udělat škubánky.