Hrachová polévka je klasický pokrm, který může být skvělou volbou pro teplé a uklidňující jídlo. Lze ji připravit na různé způsoby, od krémové a syté až po lehkou a aromatickou. V závislosti na použitých surovinách může být výživným a sytým jídlem. Se správnou kombinací zeleniny a bylinek může být tento pokrm chutným a výživným doplňkem každého jídla.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- 6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 šálky sušeného zeleného děleného hrášku, propláchnutého
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mořské soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev, celer, česnek a tymián. Za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne cca 5 minut. Přidejte vývar, rozdělený hrášek, bobkové listy, sůl a pepř a přiveďte k varu.
Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud není hrášek měkký asi 45 minut. Hrášková polévka z mraženého hrášku je rovněž možná. Vyhoďte bobkové listy a vmíchejte petrželku. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte na hladké pyré.
Ochutnejte a v případě potřeby upravte koření. Podávejte horké. Doporučujeme také vyzkoušet hovězí polévku s těstovinami.