Halušek není nikdy dost. Patří k typické československé kuchyni a přestože jsou velmi syté, lidé si je s oblibou dávají v hojném množství. Tradiční kuchyně se zkrátka nezapře. Ani ve spojení s uzeným masem.
Ingredience
Na haluškové těsto:
- 1 kg syrových brambor
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 1-2 cibule
- olej na smažení
Masová směs:
- uzené maso
- sůl, pepř
- kyselé zelí
- brynza nebo balkánský sýr
Postup
Brambory oškrábeme a nastrouháme. Přimícháme zbytek ingrediencí na haluškové těsto a vytvoříme řídké těsto. Těsto tlačíme přes haluškový cedník do hrnce plného vařící osolené vody. Těsto rozdělíme na několik částí a ty postupně dáváme do vody. Halušky vaříme asi 2 minuty, potom propláchneme vodou a můžeme přidat trošku másla, aby se neslepily.
Masová směs: Pokrájíme cibulku a lehce osmahneme, přidáme na kousky rozkrájené uzené a dochutíme solí a pepřem. Potom smícháme masovou směs s haluškami a kyselým zelím, můžeme přidat brynzu či balkánský sýr a teplé podáváme.
Pro milovníky dezertů lze připravit i halušky na sladko jako halušky s tvarohem.