Recept na jablečný perník zní jako skvělý nápad. Je to dokonalá kombinace sladkého a kořeněného, která by se hodila na svátky. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat jablka, která někde leží navíc z podzimu. Jak si připravit výborný jablečný perník?
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého koření
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku světle hnědého cukru
- 1/2 šálku melasy
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky oloupaných a nakrájených jablek
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a vysypte moukou pekáč. Ve středně velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, nové koření a muškátový oříšek. Odstavte stranou.
Ve velké míse utřete máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny. Přišlehejte melasu, vejce, podmáslí a vanilku. Pomalu přidávejte směs mouky a míchejte, dokud se nespojí. Vmíchejte jablka.
Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Pečte 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Před podáváním nechte perník na plechu vychladnout.