Zapečené žampiony – recept

Houby jedou v českých kuchyních ve velkém. I když zrovna není houbová sezóna. Supermarkety však překypují bělostnými žampiony, které lákají ke kreativnímu vaření a přípravě zapečených žampionů.

Ingredience

  • 4 velké žampiony
  • 50 g tvrdého sýra-gouda
  • 4 malá rajčata
  • 1 hlávkový salát
  • 1 cibule
  • 1 svazek petrželové natě
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 20 g másla
  • trocha zeleného pepře
  • 1 bílek
  • sůl

Postup

Žampiony očistíme a omyjeme. Odřízneme nožičky a nakrájíme je na drobné kostičky. Oloupeme cibuli a také nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme žampiony a cibuli, osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

Petrželovou nať opláchneme a nasekáme. Sýr nastrouháme nahrubo. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K vychladlým houbám přidáme bílek, nastrouhaný sýr a petrželovou nať a všechno promícháme. Takto připravenou hmotou naplníme kloboučky žampionů a zapékáme asi 10 minut v troubě rozehřáté na teplotu 225° C.

Zapékané žampiony servírujeme obložené listy hlávkového salátu natrhaného na menší kousky, omytými rajčaty, nakrájenými na čtvrtky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang