Pro zimní dny jsou typické kratší dny a delší noci. Chladné počasí vyhání lidi do teplých dek a peřin. K tomuto lenošení se hodí i vydatná ředkvičková polévka s vejci, v níž se kromě tepla ukrývají i vitamíny, které jsou v chladných dnech potřeba.
Ředkvičková polévka s vejci zní jako zvláštní pokrm, přitom je velmi populární v mnoha částech světa. Své kořeny má v Asii, kde byla poprvé uvařena „prababička“ této polévky. Dodnes se podává jako lehký oběd nebo večeře. Její oblíbenost stoupá i v Evropě.
Jak připravit správně ředkvičkovou polévku s vejci? Snadnost receptu překvapí každého.
Ingredience:
- 1 svazek ředkviček nakrájených na kostičky
- 1 hrnek vývaru (nejlépe zeleninového)
- 1 vejce
- 1 lžička olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Nejprve rozehřejte olej v malém hrnci. Jakmile se rozpálí, přidejte ředkvičky a lehce je orestujte. Přilejte vývar, pořádně zamíchejte a přiveďte k varu.
Jakmile jsou ředkvičky měkké, polévku můžete tyčovým mixérem rozmixovat dohladka. Jestli máte rádi kusy, tento krok vynechte.
Do polívky rozklepněte vejce a vařte, dokud není zcela uvařené (asi 3 minuty). Dochuťte solí a pepřem, přidejte krutony nebo na kolečka nakrájané syrové ředkvičky a můžete podávat.
Ředvičky obsahují vitamin C, kyselinu listovou a draslík, prospěsné, a především podstatné prvky pro fungování lidského organismu. Obdobné vitaminy naleznete třeba i ve zdravé mrkvové pomazánce.