Ať člověk zvolí výslovnost noky, ňoky nebo snad gňoky, každý jistě bude souhlasit s tím, že se jedná o výborný pokrm. Společně se špenátem a nivou tvoří evergreen mezi jídly, který je trefou do černého a pokaždé nadchne.
Ingredience:
- 1 balení gnocchi
- 1 balení baby špenátu
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- 1/2 rozdrobeného sýra feta
- 1/4 hrnku nivy
- 2 stroužky mletého česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé bazalky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Uvařte gnocchi podle návodu (většinou se vkládají do osolené vroucí vody a vaří 3-4 minuty, dokud nejsou měkké a nevyplavou na hladinu). Uvařené gnocchi nechce okapat.
Připravte špenát tak, že ho propaříte horkou vodou. Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte česnek a rychle orestujte. Teplotu snižte na minimum a do pánve přidejte uvařené gnocchi. Jemně promíchejte a nechte vařit 1-2 minuty.
Přidejte parmezán, fetu, nivu a petržel, bazalku. Promíchejte, aby se sýry spojily. Vařte opět 2-3 minuty.
Vzniklou směs osolte a opepřete podle vlastní chuti.
Gnocchi se špenátem a nivou patří mezi jednoduché klasiky, které potěší každého strávníka. Společně s dobrotami jako těstoviny s pórkem nebo bramborami s brokolicí a sýrovou omáčkou patří mezi oblíbené pokrmy, které se hodí nejen k rychlé večeři.