Brambory na různé způsoby jsou běžnými večeřemi. Jsou rychlé, levné a zvládnou obstát v testech „co dům dá“, kdy hladový kuchař vybírá potraviny z lednice, které brzy propadnou. Další inspirací mohou být brambory s brokolicí a sýrovou omáčkou.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 250 g brokolice
- 1/4 hrnku másla
- 1/4 hladké mouky
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek rozdrobeného čedaru
- sůl a pepř
Postup:
Brambory vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Jakmile přijde voda k varu, přidejte brokolici a vařte 2 minuty. Poté ji vyjměte, nechte okapat a vložte do zapékací mísy. Jakmile jsou brambory měkké, sceďte je a oloupejte ze slupky. Vložte je poté do zapékací mísy.
Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C a začněte pracovat na sýrovém základu. V hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte mouku. Postupně vmíchejte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu.
Směs osolte a opepřete podle chuti. Vařte a stále míchejte 2 minuty nebo dokud zcela nezhoustne. Dejte si přitom pozor na připáleniny! Přidejte sýr a zprudka míchejte, dokud se nerozpustí.
Sýrovou směs nalijte na brambory s brokolicí, zamíchejte a vložte do trouby. Pečte 20 minut.
Tento pokrm je snadný a zvládne ho i začínající kuchař. Přes to se nejedná o dietní záležitost.