Recept na jáhlový dort je skvělým způsobem, jak do moučníku přidat celá zrna. Jedním z oblíbených receptů je ječmen a jablečný crumble. Tento recept kombinuje vařený ječmen s jablky, skořicí a hnědým cukrem a poté je doplněn křupavou ovesnou drobenkou. Ideální je podávat teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny a získat lahodnou a zdravou pochoutku.
Ingredience:
- 2 šálky vařeného ječmene
- 1/2 šálku čistého javorového sirupu
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1/4 šálku husté smetany
- 4 velké žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- špetka soli
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte pekáč máslem. Ve velké míse prošlehejte uvařený ječmen, javorový sirup, mléko, smetanu, žloutky, vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek a sůl, dokud se dobře nespojí. Směs nalijte do připravené zapékací misky.
Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, nebo dokud není hotová a zlatohnědá. Podávejte teplé nebo vychlazené s ovocným smoothie.