Těstovinové palačinky jsou chutné a snadno připravitelné jídlo, které lze podávat jako oběd nebo večeři. Základními surovinami jsou vařené těstoviny, vejce, sýr a trocha soli a pepře. Podle některých receptů je třeba přidat také několik lžic mouky, aby byly palačinky hustší. Těstovinové placky se smaží na pánvi a podávají se s oblíbenou zálivkou, například s marinara omáčkou, pestem nebo sýrem. Chce-li člověk zdravější variantu, měl by použít celozrnné těstoviny nebo přidat zeleninu, například špenát, rajčata nebo houby.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 velká vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 šálky uvařených, okapaných těstovin
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 1/2 šálku čerstvých nasekaných bylinek (petržel, bazalka, oregano)
- 1 šálek vařeného špenátu, nasekaný
- 1/2 šálku sýra ricotta
- 2 šálky teplé vody
- rostlinný olej na smažení
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, vejce, olivový olej, sůl a prášek do pečiva. Přidejte uvařené těstoviny, parmazán, bylinky, špenát a sýr ricotta. Pomalu přidávejte teplou vodu a míchejte, dokud nevznikne husté těsto.
Rozpalte velkou pánev na středním ohni a přidejte lžíci rostlinného oleje. Na rozpálenou pánev kápněte asi 1/4 šálku těsta a rozetřete ho do tvaru palačinky. Smažte 2-3 minuty z každé strany nebo dozlatova.
Podávejte horké s extra strouhaným parmazánem a čerstvými bylinkami. Pro milovníky placiček doporučujeme vyzkoušet zelné placky.